Keep your eyes on the prize 盯住目標,心無旁鶩

185

今日短語

「Keep your eyes on the prize 眼睛緊盯在獎品上」 是一個非常勵志的英語表達。它用來勸誡、鼓舞他人要 「集中精力,專注、致力於達成自己的目標,心無旁鶩」。這裡,名詞 「prize 獎賞」 表示 「通過努力能夠實現的目標或得到的成功」。這個表達因為 「eyes」 和 「prize」 這對詞語讀音押韻,所以琅琅上口,在不同的生活場景中廣為人們使用。

在使用時,也可以根據具體的說話對象,把 「keep your eyes on the prize」 中的 「your」 改成 「her/his/their/our」 等形容詞性物主代詞。

例句

Just keep revising. Your exams are nearly here! Keep your eyes on the prize.
繼續好好複習。考試近在眼前!你要盯準目標努力。

I told my daughter not to go to the party tomorrow and to keep her eyes on the prize. There will be plenty of time for celebrating after next week’s test!
我告訴女兒不要去參加明天的聚會,而是應該為了考出好成績而專心複習。等下周考完試之後,有大把時間來慶祝!

You will find this course very difficult. It’s important to keep your eyes on the prize – a good qualification at the end of it!
你會發現這門課程很難。要把注意力集中在最後的結果上很重要,因為讀完之後能拿到一張很好的資格證書。