小測驗 — 常見的英語後綴

131

英語中的 「後綴」(suffixes)指位於詞尾、用來修飾詞根的字母搭配。比如:-ness、-al、-ity、-age。後綴通常用來表示一個詞語的詞性。例如,名詞 「brightness」 的意思是 「明亮、亮度」,它由表示事物特質或狀態的後綴 「-ness」 與形容詞 「bright」 組合而成,所以 「brightness」 指 「物體發亮的特質或狀態」。做下面八道題,測一測你對常見英語後綴的瞭解程度。

1. The writer wrote a very critic _______ article about the food industry.

a) -ify

b) -ment

c) -al

d) -ness

2. We class _______ films in terms of their different genres.

a) -al

b) -ship

c) -age

d) -ify

3. Livia is doing an intern _______ with a famous fashion brand.

a) -ment

b) -ship

c) -al

d) -ity

4. I didn’t buy the car because the mile _______ was far too high for a car that new.

a) -age

b) -ness

c) -ship

d) -ment

5. The teacher said he had done well in most subjects, but that his main area of weak _______ was maths.

a) -ship

b) -ity

c) -age

d) -ness

6. The topic of equal _______ is very popular today.

a) -ify

b) -ity

c) -ness

d) -ment

7. When she saw her exam results her eyes lit up in amaze _______.

a) -ness

b) -ity

c) -ment

d) -age

8. Real _______ was an artistic movement that emerged in Europe in the mid-nineteenth century.

a) -ism

b) -ness

c) -ment

d) -age

答案

1) c, 2) d, 3) b, 4) a, 5) d, 6) b, 7) c, 8) a.