A sympathetic ear 有同情心的傾聽者

160
今日短語

如果你有 「a sympathetic ear(一隻富有同情心的耳朵)」,你就會心懷同情地傾聽某人的心聲,以幫助此人。

在短語 「a sympathetic ear」 前,可以加上動詞 「offer」 或 「lend」,即 「offer/lend a sympathetic ear」,來表示某人善解人意地傾聽他人的苦衷。同樣,「a sympathetic ear」 前也可以加上 「listen with」,即 「listen with a sympathetic ear(用富有同情心的耳朵聆聽)」。

例句

If you need someone to listen with a sympathetic ear, you should ask Alex – he’s a great listener.
如果你需要一個有同情心的傾聽者,那你應該去找亞歷克斯。他是一個很好的傾聽者。

Bethany told me about all her problems – I’m always happy to lend a sympathetic ear.
貝瑟妮告訴了我她所有的苦惱。我願意隨時聽她傾訴衷腸。

Sophie looks unhappy. I’ll offer her a sympathetic ear if she needs to talk.
索菲看起來不高興。如果她需要和人聊聊,我會帶著同情心傾聽她的苦衷。