To be my time of the month/on my monthly 來月經,來例假

50

今日短語

搭配 「to be my time of the month」 和 「to be on my monthly」 是女性描述 「來月經,來例假」 時常用的相對委婉的說法。這兩個說法既可以用在與朋友間的交談中,也可以用在想委婉地告訴他人「自己來月經了」 的對話中。

「Time of the month」 和 「monthly」 源自大多數女性 「每月一次」 的生理週期。在使用 「to be my time of the month」 時,主語通常用 「it」,即:It is my time of the month. 我來月經了。如果想表達她人 「來月經了」,則可以把物主代詞由 「my」 替換成 「her/your/our/their」。注意,代詞 「it」 不變。比如:It is her time of the month. 她來月經了。

除了 「to be on my monthly」 以外,我們也可以說:「to have my monthly」 或 「to have got my monthly」。

例句

Oh no, I’ve got my monthly and I forgot to bring anything with me!
哎呀,我來月經了,但我忘帶衛生用品了。

My sister was so annoyed on holiday because it was her time of the month!
我姐姐在度假的時候心情特別煩躁,因為當時她來月經了。

I’m hoping I won’t be on my monthly this weekend.
我希望這個週末我可別來例假。